Естетичната дентална медицина се занимава със „Smile design „- процедура за създаване на Усмивка, съобразена с всички правила на естетиката и физиологичната функция на орофациалния комлекс. Създаването на перфектната усмивка може да включва комплекс от терапевтични, пародонтологични, ортодонтски, хирургични, имплантологични, протетични и избелващи манипулации.
Вижте повече

След като сте решили да подобри естетиката на усмивката си, се извършва набор от рентгенови и фото снимки и снемане на отпечатък за т.н. Wax-up или Проект на бъдещата усмивка. Проектът е най-важният подготвителен етап, служещ за анализ на денталния лекар и след неговото изработване се поставя окончателен план на лечение.

За да създаде усмивка, денталния лекар трябва да се съобрази, както с параметрите и разположението на зъбите, така и с целият зъбодържащ апарат, с естетиката на видимата лигавица, симетрията на лицето и устните, както и правилните съотношения между тях. Поради своята специфичност, работата изисква подготвителен етап, определящ крайния резултат. При създаването на перфектната усмивка трябва да се вземат под внимание съотношенията на лицето, съотношенията на зъбите и стиловете форма на зъбите.