Наука, изучаваща пародонта (зъбодържащият апарат-гингива, кост, лигаменти) в норма и патология. Насочена е към поддържане здравето и лечение на всички тъкани в устната кухина – венци, кост, периодонциум, както и устната лигавица. Пародонтитът е едно от най-често срещаните заболявания в тази област, протичащо с бавен, хроничен характер, който като краен резултат води до оголване на зъбите и тяхната преждевременна загуба, нанасящо поражение на подлежащата кост и другите пародонтални структури.

Гингивит – възпаление на венците.Първите симптоми, които обикновено пациентите забелязват са кървене при миене на зъбите, подути или зачервени венци, понякога болка във венците и лош дъх. Важно е да се знае, че Гингивитът е първата и най-начална фаза на пародонтално заболяване и, че това състояние е напълно лечимо, както и, че нелекуваният Гингивит обикновено са задълбочава в Пародонтит.

Пародонтитът обикновено е резултат от нелекуван гингивити е доста по-сериозна диагноза. При това заболяване процесът вече е достигнал дълбоките слоеве на пародонта и е засегнал костта, която поддържа зъбите. Пародонтита е лечимо заболяване и лечението му не бива да се отлага, защото това води до задълбочаване на състоянието и на нарушенията на тъканите. Нелекуваният пародонтит може да доведе до загуба на зъби!

В тази област предлагаме следните услуги: 

– Почистване на зъбен камък супра и субгингивално 

– закрит кюретаж – почистване на коренната повърхност от зъбен камък, плака, некротичен цимент, ендотоксини и др. без отваряне на ламбо (венец).

– Открит кюретаж – почистване на коренната повърхност от зъбен камък, плака, некротичен цимент, ендотоксини и др.

– Мукогингивална хирургия

– Костна регенеративна хирургия

Естетична пародонтална хирургия

Орална хигиена

Миене на зъбите:

-Миене поне два пъти на ден с четка със средна твърдост на влакната, в никакъв случай твърда.

-Избягвайте прекаления натиск при миене-има риск от абразия и рецесия на гингивата

– Четките за зъби трябва да се сменят всеки месец, за да се премахнат натрупаните между влакната й бактерии

– Паста за зъби,съдържаща флуорид,трябва да се избере с цел реминерализация на емайла и намаляване на риска от кариес

Конци за зъби:

-Препоръчва се употреба ежедневно

-При възрастни, комбинацията от четкане два пъти на ден и използването на конец намалява 2 пъти кървенето от венците в сравнение с използването само на четка за зъби

Води за уста – може да се използва за намаляване на микробите