До колко годишна възраст мога да сложа брекети и кога е твърде късно?

До каква възраст е възможно човек да коригира подредбата на зъбите си? Никога не е прекалено късно за лечение с брекети. Въпреки това в по-ранна възраст (до 18 години) поради растежа на челюстните кости лечението протича по-бързо. При възрастните костите не растат повече и поради това може да отнеме повече време за подреждане на зъбите. Но като цяло едно лечение с брекети, независимо от възрастта,протича от 18 до 24 месеца, в зависимост от случая. Важно за лечението при възрастни е наличието на пародонтит и кървене от венците. Преди поставяне на брекетите трябва да се постигне добро пародонтално здраве.

Трябва ли да се промени начинът на хранене?
При лечение с брекети пациентът трябва да знае следното:

»всички твърди храни се нарязват на парчета преди консумация

»ябълки, моркови, препечени филии, шоколад, череши, маслини, праскови, кайсии се консумират след премахване на костилките

»не се дъвчат дъвки

»желателно е да се избягва консумирането на големи ядки (лешници, бадеми), семки и пуканки

Лесно ли се поддържа хигиена?
Не. Самите брекети създават дискомфорт, който обаче е преодолим. В началото трябва да се свикне с новия релеф на зъбите. Ако брекетите са външни, дразнят устните, ако са вътрешни дразнят езика. Има и специално изработени четки за брекети. Миенето на зъбите трябва да става след всяко хранене по 3 минути с хоризонтални движения. Четката трябва да се сменя всеки месец. Препоръчително е използването на антисептични разтвори за уста. Брекетите, сами по себе си, не са причина за появяване на заболявания между зъбите и венците. Ако се поддържа перфектна устна хигиена, няма да се наблюдават никакви възпалителни процеси или кариеси. Има и четки за междузъбни пространства, които са удачни и помагат за поддържане на устната хигиена.

Задължителна ли е ретенция на зъбите след края на лечението с брекети?
След постигането на желания резултат, брекетите се свалят и е наложително да се изработят ретенционни апарати за задържане на постигнатото положение, които да възпрепятстват връщането на зъбите обратно. Такива могат да бъдат лингвалните пластинки, силиконовите шини и др.