• Богатите на фибри храни,плодовете и зеленчуците, са препоръчителната храна, която щади зъбите. Храните, богати на фибри, имат почистващ ефект за усната кухина. Тези храни също така стимулират и отделянето на слюнка, която е най-добрата естествена защита срещу кариеси и заболявания на венците. Слюнката съдържа следи от калций и фосфор, а също така и възстановява загубени минерали в зъбите и устната кухина.
  • Мляко – кисело и пряско, сирене и други млечни продукти. Сиренето е друга храна, която спомага за отделянето на слюнка. Калцият, който се съдържа в сиренето, млякото и други продукти, както и фосфорът, помагат на зъбите да възстановят минерали, загубени след консумацията на други храни.
  • Зелен и черен чай. И двата чая съдържат полифеноли, които взаимодействат с бактерията, намираща се в плаката. Тези вещества или убиват бактериите или ги потискат, като по този начин предотвратяват тяхното развитие, както и киселината, атакуваща зъбите ни.
  • Храни с флуорид. Флуоридна вода за пиене, както и всеки продукт, който е приготвен с флуоридна вода, помага на зъбите. В търговската мрежа, например храни, които биха могли да осигурят флуорид, са: домашни пици, морски деликатеси, зърнени култури.