Какво представлява Wax-up?

Бъдещият проект или WAX-UP, се изработва в лаборатория и направата му изисква една седмица. Той представлява модел от специален твърд гипс, отлят от взетия отпечатък, върху който се изработват бъдещите зъби от восък (от англ. wax – восък) идеални по форма и размери, съобразени с всички правила на естетичната усмивка.

Wax-up моделът позволява да се предвидят много грешки, тъй като представлява отпечатък на протезното поле на пациента, върху който модел са нанесени идеалните параметри на бъдещите зъби. Този подготвителен етап е задължителен и от изключителна важност, тъй като е нужен на клинициста да определи наличните отклоненията от нормата и да направи предварителни измервания. Едва след като характеристиките и сложността на клиничния случай са ясни се поставя план на лечение.

Заедно с проекта на усмивката от лабораторията се изготвят прозрачни пластмасови шини, негатив на бъдещите зъби, които служат за ориентир при изпиляването, както и силиконов ключ от който се изработват временни зъби, на място в денталния кабинет. Wax-up моделът дава възможност и на пациента да види бъдещите зъби предварително, тъй като буквално ще държи в ръце усмивката, за която винаги е мечтал. По желание могат да се направят корекции на етап временни зъби, след което отново се взема отпечатък с желаните промени, и в лаборатория се изготвят керамичните възстановявания.


Какво са фасети и разликата им с коронките?

Фасетите се изработват от чиста керамика и се поставят на предната (вестибуларна) повърхностна предните зъби предимно. С тях могат да се коригират:

» цвета
» формата
» малки деформации в положението на зъбите

Керамиката, от която се изработват, най-добре имитира по механични, оптични и естетични качества зъбния емайл. Те са средство за създаване или коригиране на усмивката. Разликата с коронките от чиста керамика са в начина на изпиляване, за фасети е минимално или почти никакво, фасетите се поставят само по предната повърхност, докато коронките покриват целия зъб. Избора за фасети или коронки подбира лекуващия лекар по строги индикации.

След колко време ще имам нова усмивка?

Керамичните конструкции се изработват за 10 работни дни след проекта на усмивката и изпиляване на зъбите. Пациентите имат възможността да напуснат клиниката с новата си усмивка веднага щом изпилим зъбите, която обаче е временна (направена от фотополимерен материал). През този период пациента може да свикне с новото положение и форма на зъбите, като на етап временни зъби, може да се нанесат корекции по негово желание.